Ver van Hier


Nieuws

VER VAN HIER
Een cultuurpodium over adoptie
6 -10 november 2024 

VER duidt op het land waar we vandaan komen, het herkomstland. Het land waar onze wortels liggen en dat letterlijk vaak ver van Nederland ligt. Soms ook ver weggestopt, omdat het te pijnlijk is om er aan terug te denken, of omdat de herinneringen ons ontnomen zijn. Maar het is ook daar waar ons hart ligt, daar in de verte, wanneer we het kunnen toelaten. De impact die adoptie heeft op ons leven kunnen toelaten is een langdurig, ingewikkeld en eenzaam proces, dat kost soms jaren. We komen van ver.   

HIER verwijst naar de plek waar we nu wonen (Nederland). Maar ‘hier’ verwijst ook naar waar we nog niet zijn, bijvoorbeeld een plek waarin er sprake is van begrip en erkenning voor de levenslange impact van onvrijwillige verplaatsing door adoptie, mentale en financiële ondersteuning en een gelijkwaardige rechtspositie voor geadopteerden. Kortom een ruimte voor een ander adoptie-narratief, eentje die aansluit bij de complexe realiteit van geadopteerden en hun eerste ouders.  

Of hier ook thuis is, wisselt per persoon, maar veel geadopteerden voelen zich, hier, en vaak zelfs nergens, echt thuis. Ze zijn dus ‘ver van hier’. 

Een vijftal programmamakers met een adoptie achtergrond ontwikkelen, samen met Studio de Bakkerij, een podium over adoptie. Sinds het begin van internationale adoptie in de jaren 60-70, spreekt het onderwerp tot de verbeelding. Het werd vaak als iets moois neergezet, een ‘sprookje’ waarin kinderen uit arme landen hier een beter leven kregen. Al snel werd duidelijk dat er ook een schaduwkant aan zat, en gedurende de afgelopen decennia kwam dat steeds meer aan het licht: verscheurde families, verlies, rouw, racisme en structurele misstanden in een wereld met ongelijke machtsverhoudingen. Toch bleef het adoptiesprookje hardnekkig de boventoon voeren, gevoed door white saviorism en onvervulde kinderwensen. Tegen de achtergrond van die maatschappelijke discussie geeft dit cultuurpodium gedurende 5 dagen ruimte voor de complexe gelaagdheid in het leven van internationaal geadopteerden.  

Een ander narratief
Adoptie is een complex en gevoelig onderwerp. We maken het middels kunst en cultuur bespreekbaar. Zo leveren we een kritische bijdrage aan een ander narratief rondom adoptie. Een narratief dat tegenwicht biedt aan het bestaande Westerse beeld over adoptie: lange tijd werden de ogen gesloten voor de schaduwzijde van adoptie, bijvoorbeeld voor de structurele misstanden en de emotionele uitdagingen waar geadopteerden voor staan.  

Veel geadopteerden weten niet wat hun identiteit is en van wie ze afstammen. Of worstelen met verlies, rouw, ontworteling en racisme. Het adoptiesysteem rust op mondiale ongelijkheden waarbij velen onrecht is aangedaan: de geadopteerden, hun eerste families en de volgende generatie(s).   

Adoptieverhalen zonder de ervaringen van de geadopteerden zelf zijn per definitie incompleet. Gelukkig laten geadopteerden wereldwijd zich meer en meer horen. Ze herclaimen hun verhaal, hun geleefde ervaringen en hun rechten. Aan deze beweging wil VER VAN HIER bijdragen. We streven ernaar een ander beeld neer te zetten van adoptie, door geadopteerden voor zichzelf te laten spreken aan de hand van verhalen, ervaringen en kritische perspectieven, via kunst en cultuur. 

Programma
Een week lang staat de programmering van Studio de Bakkerij in het teken van adoptie. Het programma is zorgvuldig samengesteld door een team van programmamakers met een adoptie achtergrond. Iedere dag ligt de focus op een andere kunst discipline zoals muziek, dans, theater, spoken word, film en beeldende kunst. Daarnaast is input en interactie met het publiek zeer belangrijk, We creëren bewust ruimte voor nagesprekken, diverse talks, talkshows en creatieve workshops.

We willen de adoptiegemeenschap zo veel mogelijk veiligheid bieden, zodat iedereen de vrijheid voelt om deel te nemen. We doen dit door samen te werken met vertrouwenspersonen en door het opstellen van een manifest waarin de verwachtingen en afspraken staan om die veiligheid te waarborgen.

Woensdag 6 november: VERLIES
20.00 uur Vocalsz MusicLab

Donderdag 7 november: GENERATIES
20.00 uur Geographies of Kinship | CineNoord

Vrijdag 8 november: KOLONIALISME
15.00 uur Artist Talk
20.00 uur Theateravond

Zaterdag 9 november: JUSTICE
15.00 uur Talkshow
20.00 uur Theateravond

Zondag 10 november: VERDER
11.00 uur Schrijfworkshop
11.00 uur Tekenworkshop
11.00 uur Kookworkshop
14.30 uur Interactieve Performance

Pink Cloud Project
Op zaterdag en zondag is Dilani Butink van Pink Cloud Project aanwezig. Dilani vraagt bezoekers om hun mening aan de hand van stellingen. Van de opnames maakt ze een podcast. Deelname is vrijwillig en kan ook anoniem. Een unieke kans dus om je stem te laten horen en je ideeën te delen via Pink Cloud Project!

Hoewel het programma steeds completer wordt, zijn nog niet alle onderdelen bekend. Dus houdt de website in de gaten voor het laatste nieuws en aanvullingen. 

We hopen dat we mensen raken met eerlijke, open, kwetsbare en krachtige verhalen en samen naar een toekomst kunnen kijken waarin het perspectief van geadopteerden centraal staat. 

Expositie
Doorlopend is er de hele week een expositie te zien van:
Bhakti Bienemann (Nepal) – Videokunst
Mai Marie Choon Dijksma (Zuid-Korea) – Site specific installation
kimura byol lemoine (Zuid-Korea) – Art retrospective
Lucila Novoa (Colombia) – Grafische prints
Meer informatie over de expositie is hier te vinden.

VER VAN HIER – Uitgangspunten
Deze Uitgangspunten zijn opgesteld om ervoor te zorgen dat geadopteerden zich veilig en gezien voelen tijdens het VER VAN HIER cultuurpodium.  

Colofon
Programmamakers 
José Montoya (Colombia), theatermaker 
Shila Khuki de Vries (Bangladesh), promotieonderzoeker 
Daan Vree (Zuid-Korea), filmmaker
Charlie Paauwe (Brazilië), bestuurslid CAFE, Critical Adoptees Front Europe
Ruth van de Vrede (Zuid-Korea), antropoloog en pedagoog

Projectleiding: Sarah Janaki Peshala de Vos (Sri Lanka)
Artistieke leiding & organisatie: Joon Hee Blikman (Zuid-Korea)
Productie: Duy Ngo
Productie expositie: Samantha van der Waerden-Volk & Sterre Hurkens
Vormgeving: Stephan Achterberg (Zuid- Korea), bureau Vanlennep 

Met ondersteuning van: 
Gemeente Rotterdam
Volkskracht
VSB 

Ontwerp: Stephan Stephan Achterberg, bureau Vanlennep